5 tipp, hogy túlélje az első hetet fogszabályzóval

A legnehezebb része a fogszabályozásnak az első hét átvészelése. Amíg a teste hozzászokik az új fém alkatrészekhez a szájában, és sajnos eleinte ez egy kicsit fájni fog. Ha túljutott az első héten, már jó úton halad a gyönyörű, egyenes mosoly felé.

Azért, hogy jobban érezze magát a fogszabályzóval, itt van öt tipp, hogyan vészelje át az első hetet:

1. Készüljön fel a fogszabályozó rendelő elhagyására

Ellenőrizze a drótvégeket. Az ujjával és a nyelvével ellenőrizze, hogy a drótok nem állnak-e ki olyan területekre, amelyek az arcába ütközhetnek, vagy rossz irányba futnak a nyelvébe.

Fontos, hogy minden kérdést feltegyen még a szakorvosnál. Kérdezzen sokat, hogy biztosan tudja, mit kell tennie a következő időpontja előtt, például gumiszalag használata, viasz használata, bizonyos higiéniai ajánlások betartása stb.

2. Vigyázzon mit eszik fogszabályzóval

A feltétel után azonnal ehet, de javasoljuk, hogy az első néhány napban csak lágy ételeket fogyasszon, amíg a szája és a fogai alkalmazkodnak az új helyzethez. Maradjon a tésztánál, héj nélküli kenyérnél, puha zöldségeknél, pudingnál, levesnél, joghurtnál stb. Körülbelül három-négy nap múlva a fájdalom enyhül, és áttérhet a szilárdabb ételekre, de a cukros rágógumitól tartózkodjon. A cukros rágógumi károsíthatja a fogakat és a fogszabályzót.

3. Használjon viaszt a szájában lévő sebek ellen

A fogszabályozót úgy tervezték, hogy kíméletes legyen a szájához, de a szájban lévő puha bőrt dörzsölheti, és irritációt okozhat, amíg Ön még csak hozzászokik. Idővel a bőröd megkeményedik, és nem lesznek többé fájó foltok. Addig is jó ötlet az általunk kínált viasz használata a kellemetlenségek enyhítésére.

4. Öblítse ki a száját sós vízzel

Súlyos irritáció esetén javasoljuk, hogy naponta ötször-hatszor öblítse ki a száját meleg sós vízzel 30 másodpercig. Adjon fél teáskanál konyhasót egy csésze meleg vízhez. A sós víz segít enyhíteni a fájdalmat és gyorsabban gyógyítja a sebet.

5. Mindig tartsa fenn a megfelelő szájhigiéniát

Minden étkezés után fogkefével mossa meg a fogait, és győződjön meg róla, hogy eltávolítja a fogszabályzóban megrekedt ételt is. Ne felejtse el, hogy ragaszkodjon a szokásos rutinjához, azaz a napi kétszeri fogmosáshoz és a fogselyem rendszeres használatához. Ha már az elején elsajátítja ezeket a szokásokat, biztos lehet benne, hogy később nem lesznek problémái.

Mindenki másképp szokja meg a fogszabályzó kellemetlenségeit, de ha követi ezeket a lépéseket, az egyenes fogakhoz vezető út sokkal kellemesebb lesz. Ha túljutottál az első néhány napon, észre sem fogod venni a fogszabályzót!