Kezelések

Láthatatlan fogszabályozók:

Az Invisalign® egy kivehető fogszabályozó, amely vékony, átlátszó műanyag tálcákból, úgynevezett igazítókból áll. Ezek úgy fedik a fogakat, akár egy második bőr, és átlátszóságuknak köszönhetően kívülállók számára alig láthatóak. A fogszabályozókat 14 naponként újakra cseréljük. Így a fogak 0,15-0,25 mm-es lépésekben mozognak a kívánt végső helyzetükbe. A fogszabályozókat éjjel-nappal viselik a páciensek, viszont naponta két órára le lehet venni étkezés és szájhigiénia céljából.

Invisalign fogszabályozás előnye a többi fogszabályozóval szemben:

  • alig észrevehető, bármikor eltávolítható
  • optimális, korlátlan szájhigiénia
  • fájdalommentes
  • testbarát anyagának köszönhetően nincs allergiás reakció a fogszabályozásra
  • a kontrollok ideje jelentősen rövidebb, mint a rögzített fogszabályozónál
  • 3D-s kezelési szimuláció

Milyen életkorban jön szóba az Invisalaignnal® történő kezelés?

Az Invisalign® módszer segítségével minden korosztályban, serdülőknél és felnőtteknél korrigálhatjuk a fogak helytelen állását. A serdülőknél konzultáció után javasolható az Invisalign®-Teen kezelési módszer is alternatívaként.

Mennyi ideig tart az Invisalign kezelés?

A kezelés időtartama nem adható meg pontosan, mivel az a korrigálandó fogak helyzetének összetettségétől függ. Az Invisalign® kezelés átlagosan 9 és 18 hónap között tart.

Fájdalmas az Invisalign kezelés?

Az Invisalign® kezelés nem okoz fájdalmat. Csak a fogszabályozók cseréje után jelentkezhet egy kezdeti feszültségérzés, amely gyorsan elmúlik.

 

Rögzített fogszabályozók:

A modern rögzített fogszabályozóval történő kezelés a legtöbb esetben lerövidíti a kezelési időt. Ez kevesebb találkozót és mégis gyönyörű mosolyt jelent.

A rögzített fogszabályozót, más néven multibracket készüléket a fogakhoz tartósan rögzítik kis tartóelemek. Ehhez a fogszabályozókat a fogak külső oldalára ragasztják, majd rugalmas ívekkel, rugókkal vagy gumival összekötik őket. Ezek gyengéd nyomást gyakorolnak a fogakra, hogy azok a kívánt végső helyzetükbe kerüljenek. A legújabb módszerek azt is lehetővé teszik, hogy a fogak sokkal kíméletesebben mozogjanak, mint a ma már elavult technológiának számító kezelések alatt. A konzolok készülhetnek kerámiából vagy fémből.

Hány éves korban kezdhetik el a gyermekek a rögzített fogszabályozót viselni?

A gyermekek fogszabályozását általában 9 és 12 éves kor között érdemes elkezdeni. Itt olyan kezelésekre kerülhet sor, amelyek célja a fogazat fejlődésének befolyásolása, mivel az állkapocs még növekszik. A foghiányos fogazat korrekciójával meg kell várni, amíg a maradandó fogak 12-14 éves korban áttörnek.

Mik a feltételei, hogy egy felnőttnek rögzített fogszabályozója legyen?

A foghézagok korrekciója egészen magas életkorig lehetséges. Köszönhetően az innovatív kezelési technikáknak a fogszabályozás szinte láthatatlan, így a páciensek szakmai és magánéletét alig befolyásolja a kezelés. Az egyetlen előfeltétel egy egészséges fogsor, amely mentes a fogszuvasodástól és a fogágygyulladástól.

Korlátoz-e a rögzített fogszabályzó az evésben/ivásban?

A rögzített fogszabályozónál sincs korlátozás az evésben és az ivásban. Csak a fogszabályzó felhelyezése vagy beállítása után kell kerülni a szilárd vagy kemény ételeket az első néhány napban, mivel ez kezdetben fájdalmat okozhat.